Савети родитељима будућих првака

Један од изузетно значајних догађаја у животу сваког детета јесте полазак у школу.             Поласком у школу започиње нова фаза живота, како за дете, тако и за родитеље.

Ево неколико савета како би полазак у школу био извор радости и задовољства за целу породицу:

 • Развити позитиван став према школи

Веома је важно да детету укажемо на значај и вредност његовог поласка у школу. Треба му представити реалну слику школе: да ће у школу ићи сваког дана сем викенда, да ће остајати 3-4 сата, да ће у школи научити много лепих ствари: да чита и пише, да рачуна, о природи која га окружује итд. Треба му објаснити да ће у школи моћи да настави да се дружи са другарима из вртића (уколико родитељ зна да ће неко од његових другара ићи у исту школу),  али да ће тамо упознати и доста нових другара са којима ће моћи да развија нова пријатељства; да ће у школи да пева, црта, да ће учитељица проверавати научено и давати оцене… Указујући на нова, лепа искуства која ће стећи у школи, смањује се страх и повећава заинтересованост детета за полазак у школу.

 

 • Развити осећање поноса и личне вредности

            Дете треба да осети код родитеља понос и задовољство што оно постаје ђак и да зна да родитељи имају поверења у његов будући рад! Да бисте подстакли дете да се осећа вредним зато што полази у школу, било би веома пожељно да заједно са њим одете у куповину прве школске торбе и да је уручите са одређеним поштовањем. Такође, поводом првог дана у школи, било би одлично направити му торту,  купити неку лепу одећу и обућу и тиме га подстаћи да се осећа поносним што полази у школу.

 

 • Игра се наставља

Школа не значи прекид игре и детињства. Деца остају деца и када крену у први разред. Прекид активности које су имали пре поласка у школу никако не сме уследити. Само треба додати још једну нову активност, а то је рад домаћих задатака. Рад на домаћим задацима не треба да траје дуже од сат времена дневно. Ако дете на почетку почне да показује слабије резултате, не треба га форсирати јер ће тако почети да мрзи школу. Потребно је почети стварати радну навику учења. Најбоље је да родитељ у договору са дететом одреди време за рад и да се то време поштује. На тај начин дете ће стећи навику да учи и ради свакодневно. Такође, децу не треба нипошто кажњавати школом – одлазак у школу и рад на домаћем задатку никако не смеју да буду казне за нека лоша понашања детета.

 • Обратити пажњу и на следеће:

 До поласка у школу требало би подстицати децу да се играју лего-коцкицама, да слажу слагалице, нижу перле, играју кликере, праве лепезе од хартије, секу и лепе једноставне облике, цртају и боје, праве облике од пластелина, теста, глинамола (на овај начин се развијају концентрација, координација, вид, мишићи шаке и прстију, што су важни предуслови цртања и писања);

 • Треба подстицати и одржавати радозналост детета одговарајући му на питања; треба користити сваку прилику за разговор са дететом (како је провело дан, са ким се дружило, како се осећало…) а то исто треба наставити и са поласком детета у школу уз проверу тога шта се учило у школи, прегледањем онога што је записано, проверавањем израде наученог итд.;

 

 • Дете би требало што мање да игра игрице и седи за рачунаром, (20ак минута дневно је дозвољено уз контролу садржаја који се користи) а што више да је напољу, да се дружи и бави спортом и рекреацијом. У радној соби детета није потребан рачунар као ни ТВ пријемник јер то само одвлачи пажњу на бескорисне ствари, ремети концентрацију и мотивацију за стицањем знања;
 • Не очекујте од учитељице да је једина одговорна за то да дете развије радне навике, мотивацију за сазнањем; ваш труд, рад са дететом код куће, заинтересовано праћење тога шта се дешава у школи, подједнако је битно; не говорите лоше о учитељици пред дететом чак и ако тако нешто мислите; указујте на значај знања и учења у животу;

И за крај, знајте да је за адаптацију на школу најбитније да дете осети да га волите и да верујете у њега. Не треба захтевати превише од детета. Хвалите га и подстичите! Подршка треба да буде изречена уз разумевање за детињу стрепњу и несигурност, али са вером у његову личност и могућност прихватања нове средине.

СРЕЋНО!

 Педагошко – психолошка служба ОШ „Јефимија

Обавештење о упису у ОШ

Поштовани,

Захваљујемо Вам се што сте исказали интересовање за упис детета у основну школу.

Имајући у виду ситуацију са коронавирусом и како би се избегле гужве по школама, ове године ће се уписивање Вашег ђака у први разред основне школе спроводити само у заказаном термину. Да бисте електронским путем заказали термин за упис, од 28. маја на Порталу еУправа биће омогућена услуга електронског заказивања термина за упис и тестирање детета у ОШ. Услуга ће бити доступна од 28. маја до 10. јула 2020. године, за термине уписа од 1. јуна до 20. јула.

ВАЖНА НАПОМЕНА1! Обављен лекарски преглед је предуслов да се дете упише у први разред. Стога Вас молимо да приступите услузи заказивања термина за упис и тестирање само ако сте већ обавили лекарски преглед детета или сте сигурни да ћете обавити преглед до термина који сте изабрали за упис. Услуга на Порталу ће бити доступна више од месец дана, тако да имате времена за све.

ВАЖНА НАПОМЕНА2! Ове године није потребно да понесете ниједан документ приликом уписа јер ће сви подаци бити прибављени по службеној дужности електронским путем. Изузетак је само лекарско уверење које је дете добило пре 16. марта 2020. године, тј. понесите лекарско уверење ако сте дете водили на преглед пре објављивања ванредног стања или код приватног лекара.

Хвала Вам што користите услуге електронске управе.

Желимо Вашем детету срећан полазак у школу!

С поштовањем,

Министарство просвете, науке и технолошког развоја и Канцеларија за ИТ и еУправу

Обавештење за родитеље будућих првака!


Сви родитељи чије дете уписује први разред школске 2020/2021.,  а који испуњавају услове за добијање бесплатних уџбеника потребно је да се путем мејла обрате управи школе на мејл osjefimijaobrenovac@gmail.com

Услови за добијање бесплатних уџбеника су:
-да је породица корисник социјалне помоћи
-да је дете треће по реду, а да и старија два детета похађају школу.

 

Све потребне информације у вези уписа деце у први разред могу се добити сваког радног дана у периоду од 9.00 до 12.00 часова на број телефона школе 011 8754464 или на маил адресу  школе    osjefimijaobrenovac@gmail.com

 

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [944.61 KB]

 

OБАВЕШТЕЊЕ ЗА УПИС У ПРВИ РАЗРЕД

У условима ванредног стања, упис у први разред ће се разликовати у односу на упис у претходној школској години.

Од 1.априла 2020. године на порталу е Управа биће отворена услуга Исказивање интересовања за упис у основну школу да би се евидентирала заинтересованост  родитеља/другог законског заступника за упис детета у њихову (одређену) школу.

Родитељима који су на овај начин исказали интересовање, електронском поштом ће бити послата нотификација о датуму уписа у основну школу.

На истом порталу ,еУправа,по дефинисању датума уписа,биће доступна услуга   еЗаказивање термина за упис и тестирање која ће омогућити родитељима да једним одласком у школу заврше све активности везане за упис.

За пријављивљње детета преко портала еУправа потребни су следећи подаци:

 1. име, презиме, ЈМБГ, електронска адреса и број телефона родитеља
 2. име, презиме, ЈМБГ детета

Родитељи који немају техничких могућности да приступе порталу еУправа, могу своје пријаве да пошаљу на маил ОШ „Јефимија“

osjefimijaobrenovac@gmail.com

     ОБАВЕЗУ УПИСА ДЕТЕТА У ПРВИ РАЗРЕД ОСНОВНЕ ШКОЛЕ ИМАЈУ СВИ РОДИТЕЉИ/ДРУГИ ЗАКОНСКИ ЗАСТУПНИЦИ ЧИЈЕ ЈЕ ДЕТЕ РОЂЕНО У ПЕРИОДУ ОД  1. МАРТА 2013. ДО 28. ФЕБРУАРА 2014. ГОДИНЕ.

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [1.03 MB]

УПИС ПРВАКА школске 2019/20. године

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

У понедељак, 1. априла 2019.године  почиње упис будућих првака и трајаће до краја јунa. Родитељи који своје прваке не успеју да упишу до истека рока, моћи ће то да ураде до почетка нове школске године, 1. септембра.

Упис деце у први разред школске 2019/2020. године

 • Према Закону о основама система образовања и васпитања у  први разред   уписују се деца која до почетка школске године имају најмање шест и по а највише седам и по година (деца рођена од 01.03.2012. до 28.02.2013.)
 • Деца од шест до шест и по година (деца рођена од 01.03.2013. -31.08.2013.) могу се уписати на захтев родитеља,  након  провере спремности  за полазак у школу.
 • Проверу спремности за полазак у школу обављају школски педагог и психолог

Неопходна документација за упис:

 • Извод из матичне књиге рођених* (видети напомену на дну стране)
 • Пријаву пребивалишта
 • Доказ о здравственом прегледу детета
 • Уверење о завршеном припремном предшколском програму

Упис се врши  сваког радног дана од 8-12 часова.

ПОШТОВАНИ РОДИТЕЉИ,

У складу са процесом дигитализације, Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће обезбедити нови софтвер који ће се користити при упису ученика у први разред основне школе у Републици Србији, почев од школске 2019/2020. године.Наведени софтвер омогућује приступ документима попут Извода из матичне књиге рођених и доказа о пријави пребивалишта за ученике и њихово прибављање електронским путем, у складу са Законом о електронској управи („Службени гласник РС“, број 27/18).

У складу са овим, родитељи више неће бити у обавези да школи, при упису ученика, достављају документа у папирној форми, већ ће имати могућност да поднесу захтев да школа у њихово име наведена документа прибави електронским путем.

И поред наведеног, родитељи или други законски заступници ученика, потребна документа, по свом избору, могу да доставе и у папирној форми.